30 maj 2011

All inclusive: Bakom den gröna fasaden

Ett soprum i Turkiet. Foto: Linnéa Hambe/Sveriges Radio Källa: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1316

Ät tills du storknar från de välfyllda bufféerna. Perfekt för barnfamiljer med glassugna ungar och hungriga tonåringar. Så säljer Sveriges största resebolag all inclusive där du betalar all mat och dryck innan du ens har lämnat landet.

Kaliber har granskat baksidan av de hotell som Sveriges största resebolag – Ving, Fritidsresor och Apollo – använder sig av när de säljer all inclusive med löften om miljöansvar. Vi har varit i soprummen. Och den gröna bild resebolagen målar upp visar sig vara allt annat än grön.
"En servitör berättar att all inclusive-turisterna ofta tar ett nytt plastglas så fort de tar en ny öl eller läsk. Hotellchefer vi talar med berättar dessutom att de inte diskar plastglasen, utan att de slängs direkt.

Vi träffar ytterligare en hotellägare - på Mallorca, som drivit flera all inclusive hotell: Hotellchefen säger att det blir mer sopor, men att folk bara ser framsidan. De vet inte vad som händer på baksidan av hotellen. Så vi bestämmer oss för att försöka kolla just på baksidan av de hotell Ving, Fritidsresor och Apollo använder sig av - för att se hur det ligger till.

När vi går runt på hotellområdena ser vi ofta återvinningsstationer ute vid poolerna. Här sorterar de svenska turisterna sina metallburkar och plastflaskor i blå och gröna sopkorgar. Bananskalen läggs i komposten. Men vad händer med soporna sedan? Ja, på vissa hotell får vi över huvud taget inte komma in i soprummen – när vi frågar varför är svaret att ”det ser inte bra ut”. Så som på ett av Fritidsresors miljömärkta hotell.

Sveriges radios program Kaliber har gjort en ny granskning av All inclusvie - bakom den gröna fasaden som sändes 29 maj.

Lyssna eller läs hela reportaget här.

Inga kommentarer: