27 apr. 2011

Utsugning av vissa, guldkant för andra?

Källa: www.globalutmaning.se
Foto: Ingrid Hellström, www.allas.se


Per Lagerström, kommunikationschef på Global Utmaning, gästade i början på April nätverket Schyst Resande och skriver i en krönika på hemsidan Global Utmaning att ”Allt fler svenskar reser all-inclusive. Även jag. Men det får bli ändring på det nu.


Nedan följer ett utdrag ur den fortsatta krönikan:

"[...] Schyst resandes undersökning sätter egentligen bara lite uppfordrande siffror på den känsla jag har haft varje gång jag tagit mig ut från turist-reservatet: det är två helt skilda världar! Att stå och se containerfartygen anlöpa till hamnen på de sandiga och gudsförgätna Kap Verdianska öarna med importerade varor som sedan transporteras in till oss innanför murarna, gör ju inte att kvällsbuffén smakar bättre i munnen om man säger så. Å andra sidan får jag väl vara glad att jag inte är golf-turist i Nordafrika. Misstänker att min koncentration – i alla fall på vissa utslagshål – skulle ha störts av att veta att min hobby slukar tusentals kubikmeter vatten. I en region med allvarlig vattenbrist… Så beskedet till barnen är beskt: Ingen mer all-inclusive! Nu får vi köpa vår egen glass, välja våra egna restauranger, boka våra egna utflykter och hitta våra egna smultronställen. Även på den välbehövliga vintersemestern"

Lagerström avslutar med att förespråka vikten av att hitta en balans och hållbarhet i resandet och kanske är det så att det ligger mycket upp till var och en av oss, att tänka lite mer medvetet även under semestern. Att våga sig ut utanför den trygga semesteranläggningen och äta på lokala restauranger kan berika både reseupplevelsen och gynna den lokala ekonomin och samhället så mycket mer.

Du kan läsa krönikan i fulltext här:

Inga kommentarer: