22 feb. 2011

Restrenderna 2011

Källa: Per Johnsson, Helsingborgs Dagblad 2010-12-20
Foto: http://southafrica.net/


Helsingborgs Dagblad rapporterar om de stora restrenderna under 2011 och har frågat några av Sveriges största resebyråer om vad de tror kommer att vara inne under året. Däribland återfinns heta tips om destinationen Afrika, storstads-
turism och "Generationsresor".


Nedan följer ett utdrag ur artikeln:

"Resandet kommer att öka och vi kommer att vara tillbaka på de nivåer som vi lämnade när lågkonjunkturen trädde i kraft. Det ökade resandet gäller globalt, inte bara i Sverige", säger Johanna Danielsson på trendanalysföretaget Kairos Future.


"Frågan är då hur och vart vi kommer att resa. Klassiker som Thailand och Medelhavsländerna hänger förstås kvar i toppen, men om man ska peka ut en ny restrend nästa år, en destination som börjar röra på sig ordentligt, så är det Afrika.
Vissa bedömare går till och med så långt att de talar om en stundande Afrikaboom, och enligt statistik från Ticket har lyftet redan börjat. Antalet bokade flygbiljetter till Afrika ökade nämligen med 45 procent 2010 jämfört med 2009. Främst var det Egypten och Kap Verde som lockade svenska resenärer 2010, men också resandet till Gambia är på uppgång.

Nästa års trender handlar också mycket om hur vi reser. Vi vill exempelvis kombinera sol och bad med andra upplevelser, generationsresandet där mor- och farföräldrar åker tillsammans med sina barn och barnbarn ökar, liksom all inclusive. Dessutom kommer vi att resa på ännu fler weekendresor till storstäder nästa år, inte minst till New York.

Om vi blickar förbi 2011, vilka är då de största resetrenderna? På Kairos Future pratar man om den växande "ratingkulturen" på internet, det vill säga att andra resenärens omdömen och betyg på resmål får ett större inflytande på vart vi själva reser".

Hur står det till med resenärernas miljömedvetenhet 2011? – Det stora miljötänkandet sker på destinationsnivå. Branschen är beroende av hållbara resmål, därför jobbar man mer och mer med klimatsmarta lösningar. Det är extra tydligt nu när resandet ökar. Det handlar om allt från sopsortering på hotell till elförbrukning och elbilar, säger Johanna Danielsson på Kairos Future. – När det gäller resenärerna så spelar fortfarande miljön en liten roll när vi köper våra resor. Men vi ser trots allt ett ökat intresse."

Läs artikeln i sin helhet här där researrangörerna listar vad som är inne och ute 2011.

Inga kommentarer: