31 jan. 2011

Vad reser vi egentligen till? Och vad är målet med resan?

Text: Ulrika Maschmann
Foto: http://egyptholidaysdirectory.com/

I Rapports halv åtta sändning söndag den 30 januari 2011 intervjuas en resenär angående dennes köpta resa till Egypten med tanke på de upplopp som de senaste dagarna utspelats i landet. Med antagandet att Rapport väljer ut en resenär som representerar ett genomsnittligt handlings- och tankemönster bland svenska resenärer är det ett oroväckande mönster som uppvisas.

Reportern ställde ett antal frågor till den intervjuade resenären rörandes resan till Egypten. Resenären väntade besked från reseoperatören och Utrikesdepartementet (UD) huriuida semestern skulle bli av eller ej. Mot slutet av intervjun frågade reportern; men vad med ditt eget ansvar? Att inte köpa en resa till Egypten? Resenären besvarade frågan med att det på så kort tid skulle bli så instabilt som det nu är hade varit omöjligt att förutse. Trettio års styre med en enväldig diktatur, förtryck och orättvisor spelade däremot ingen större roll för resvalet.

Resenären blev väldigt lättad och glad då UD kom med avrådan från alla icke nödvändiga resor till hela Egypten. Nu kunde de få sina pengar tillbaka och boka om resan till det tryggare resmålet Kanarieöarna.Utan det beskedet, hade familjen trots det förvärrade säkerhetsläget åkt ändå? Fullständigt struntat i landet med dess invånare de besöker? Helt enkelt hoppats på att de varit så pass trygga och säkra kring sitt eget hotell att landets tillstånd och invånarnas kamp för mänskliga rättigheter inte haft den minsta påverkan över beslutet. Varför reser vi egentligen? Och vad reser vi egentligen till? Att ens ställa den frågan är kanske alltför uppenbart. Det är bara att titta i resekataloger och annonseringar i pappersformat och på internet. Egypten – Kanarieöarna, same - same , sol - sol, mycket semester för pengarna. Men var går gränsen för när vi faktiskt väljer att inte åka? För UD gick den här med sjutton döda och tvåtusen skadade, med demonstrationer och utegångsförbud på flertalet platser i hela landet, avstängt internet och mobiltelefonnät och med egyptiernas mesta informationskanal Al Jazeera, åtminstone för tillfället, utan sändningssignal. Men för resenärerna, vart går deras gräns? Hade de fattat samma beslut utan UDs avrådan? Eller hade argumentet solsken och tjugo plusgrader för en billig penning i januari varit tillräckligt för att sätta sin familjs säkerhet på spel?

Men vad hände med det egna ansvaret? Hade vi inte kunnat fatta ett eget beslut utan UD? Om avbeställnigsskyddet inte täckt kostnaderna eller vi inte kunnat omboka vår resa till ett annat land med tjugo plus och sol. Hade resenären checkat in på flyget och lyft mot varmare breddgrader trots instabiliteten? Till synes helt med avsaknad av intresse för det besökta landet.

Inga kommentarer: