14 okt. 2010

El Gouna - en miljövänlig turistort i Egypten


Källa: www.travelreport.se
Foto: Josefine Pettersson - Apollo


Travelreport skriver på sin hemsida in El Gouna som officiellt har erkänts som Egyptens mest miljövänliga turist destination. Turismdepartementet i Egypten refererar utnämningen till att El Gouna i slutet av 2011 kommer att vara en av världens "grönaste" destinationer.

Så här fortsätter artkeln:
Mångkulturella El Gouna har runt 20 000 invånare och är känd som den mest miljövänliga semesterorten i Egypten, där bland annat landets första Green Star-certifierade hotell ligger.

"Turistorter som El Gouna blir allt mer populära hos nordiska resenärer.
- Vi blir allt mer miljömedvetna vilket också påverkar vilka resemål vi väljer att turista på. Efterfrågan på klimatsmarta hotell har ökat och många turister väljer därför att resa till orter som El Gouna som faktiskt satsar på en hållbar framtid, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo i ett pressmeddelande. Bakgrunden till Egyptens miljösatsning är landets snabbt växande turistnäring som bidragit till allvarliga miljörisker.

Följderna av en ökande turism är vattenföroreningar och bristande avfallshantering som blir ännu allvarligare i regioner med torra landskap och vattenbrist. I dagsläget har El Gouna etablerat en återvinningsstation, ett vattenavsaltnings- och avloppsvattensystem samt inrättat ett projekt för ekologiskt jordbruk. Målet är också att minska energi- och vattenförbrukningen med 20 till 30 procent. Hotellens miljöarbete belönas med miljömärket Green Star, en utmärkelse som 11 av El Gounas hotell blivit tilldelade.

För att stötta införandet av miljömärket bistår Green Star Initiative med marknadsföringsmaterial, personalutbildning samt riktlinjer för miljöarbetet. Stadens miljöarbete har gett resultat, av ortens 14 hotell har 5 stycken fått utmärkelsen Green Globe; en prestigefull utmärkelse som delats ut av den ideella organisationen Green Globe International som arbetar för hållbar utveckling samt socialt ansvarstagande turism."

Läs mer om El Gouna här

Inga kommentarer: