22 juli 2010

Ekovänliga hotell i Asien

Källa: www.agoda.se
På bilden ses The Tongsai Bay


Agoda.se - Asiens ledande och snabbast växande hotellbokningssajt, stödjer och uppmuntrar ansvarsfullt resande genom att utse Asiens 10 ekovänligaste hotell och resorter. Dessa hotell försäkrar sig om att upprätthåller ‘gröna’ policyer samt utbilda dess gäster så att miljön inte glöms bort under semestern.

De kriterier som använts för att utse de ekovänligaste hotellen går utöver saker som att uppmuntra gästerna att återanvända sina sängkläder eller att ta kortare duschar. Agoda gav extra plus till hotell som bevarade den naturliga miljön, gjorde ansträngningar för att stärka den lokala bygden och introducerade gröna policyer till nytta för sin lokala ort. Här nedan finner du de hotell i Asien som Agoda anser är mest ekovänliga och miljömedvetna.

1) The Tongsai Bay, Koh Samui, Thailand
Denna resort nära Chaweng-stranden stoltserar med ett s.k. ‘Grönt Projekt’, vilket innebär en rad initiativ såsom sophantering, återvinning och energisparande. Tongsai Bay resort hjälper också den lokala bygden genom sin ‘Låg Kolförbrukning-Skola’ och samarbetar med andra hotell på Samui för att säkerställa att ön förblir vacker för framtida generationer.

2) Alila Ubud och Alia Manggis, Bali, Indonesien
De här båda balinesiska mijöresorterna fanns med även bland Agodas ekovänligaste hotell 2007. Båda resorterna har satt upp riktlinjer för att minska inverkan på miljön och främjar miljövänliga aktiviteter såsom trekking, cykling och matlagning. Båda strävar också efter att utbilda gästerna i balinesisk kultur och tradition.

3) Sofitel Angkor Phokeethra Golf & Spa Resort, Kambodja
Sofitel Angkor Phokeethra Golf & Spa Resort är det enda hotellet i Kambodja att någonsin vinna ASEAN Energy Award. Hotellet samarbetar med hjälporganisationen Agrisud, som strävar efter att bekämpa fattigdom i Siem Reap, och man köper sina varor från lokala bönder, använder lokaltillverkade produkter, och har hundratals anställda från lokalbefolkningen.

4) El Nido Resorts, Miniloc Island, Filippinerna
El Nido Resort är omgivet av skogar och mangrove, och begränsar sitt avfall med återvinning, samt använder lågenergilampor för energikonservering. Resorten samarbetar dessutom med lokala organisationer för att genomföra uppröjning av kusten och för att övervaka det lokala ekosystemet. Alla anställda måste dessutom medverka på ett femdagar långt seminarium kallat ‘Be G.R.E.E.N.’ (Guard, Respect, Educate El Nido) .(Skydda, Respektera, Utbilda El Nido)

5) Frangipani Langkawi Resort & Spa, Malaysia
Frangipani Langkawi genomför en rad olika gröna projekt för att minimera miljöinverkan på ön. Resorten har satt upp riktlinjer för att minska konsumtionen och effektivisera användningen av energi. Man använder sig också av miljövänliga tvättmedel och filtrerar smutsvatten (diskvatten) genom våtmarker.

6) Banyan Tree, Bintan Island, Indonesien
Den här lyxresorten designades för att bevara omgivande regnskog av träd av sällsynta arter, som är mellan 50 och 100 år gamla. Banyan Tree Bintan stödjer också utvecklingen av den lokala omgivningen, samt bevarandet av lokala traditioner. Hotellet har också ett nätverk med över 40 lokala tillverkare och samarbetspartners i regionen.

7) Hotel de la Paix, Kambodja
Det här lyxhotellet värnar om den lokala infrastrukturen och sponsrar många initiativ som gynnar den lokala kommunen. Däribland ett ‘Träningcenter för Handarbete’, som står för yrkesträning för missgynnade Khmer-kvinnor. De erbjuder också gästerna möjligheten att sponsra studenter samt donera cyklar, brunnar och grisar till lokala familjer i nöd.

8) The Orchid Hotel, Mumbai, Indien
The Orchid var först i Asien att vinna ECOTEL®-certifikat, och har vunnit mer än 61 utmärkelser sedan öppnandet för 11 år sedan. Hotellet har nio maskkomposter, en vattenbehandlingsanläggning, och en särskild ‘Grön Knapp’ i alla rum som gästerna kan trycka på för att öka sin rumstemperatur med 2° Celsius, allt för att minska energiförbrukningen.

9) Soneva Fushi By Six Senses, Maldiverna
Listan på gröna initiativ hos Soneva Fushi innefattar projekt för trädplantering, en kampanj för att förbjuda hajfiske, och ett kompensationsprojekt för kolutsläpp genom köp av ett vindkraftverk i Indien. Soneva Fushi har också anställt en egen marinbiolog för att utbilda hotellets gäster och genomföra dykningar. En av hotellets grundprinciper är Långsamt Liv, ett holistiskt perspektiv till semestrande som lägger tonvikten på långsamma tilltaganden såsom promenader, stjärnskådning och vattensporter utan motorer.

10) Kingfisher Bay Resort and Village Fraser Island, Australien
Den här resorten har varit verksam sedan 1992 och har under den tiden hunnit vinna ett antal utmärkelser för sina miljöinitiativ. Bland annat håller de i ett undersöknings- och utbildningscenter med nära observation av ön, samt ger guidade miljöturer där man utbildar gästerna på allt från mangrove till aborigin kultur. Hotellet skickar också sitt avfall till maskkomposten där sopor komposteras till gödsel som i sin tur används i örtträdgården.

Inga kommentarer: