20 feb. 2010

Klimatsmart semester

Text: Joanna Drevinger och Karin O'Maney
Källa: www.svd.se/resor/nyheter

"Utforska Sverige och grannländerna – men ha inte dåligt samvete om du redan bokat charter till Medelhavet. Det finns sätt att planera klimatsmart för de flesta resor." Så skriver Joanna Drevinger och Karin O'Mahony i Svenska Dagbladet. Nedan följer ett utdrag ur artikeln:

I tider då det talas om klimathot, koldioxidutsläpp och utsläppsrätter är det lätt att som resenär bli rådvill. Buden om hur vi bör eller inte bör resa är många och skapar frågor. Ekoturismresemål kan ligga på andra sidan jordklotet och hur blir det då med koldioxidutsläppen under flygresan dit? Tågluff låter ju trevligt, men funkar det med barnen? Vad kan man göra som vanlig resenär?

Stefan Gössling, docent och turismforskare vid Lunds universitet tycker inte att vi bör sluta flyga, däremot menar han att det inte är hållbart att göra flera långresor varje år.
– Flyg mer sällan, välj ett närmare resmål och stanna längre. Eller flyg bara ena sträckan och kombinera med tåg, säger Stefan Gössling

Per Johnsson – resejournalist och medförfattare till boken ”Klimatsmart” menar också att lösningen inte är att sluta resa. Har man redan bokat sin resa till Medelhavet ska man inte ha dåligt samvete, tycker han. Det finns en hel del att göra även när man väl är på plats.

Göm handduken om städpersonalen envisas med att byta ut den dagligen, slå av luftkonditioneringen när du lämnar rummet och handla och ät lokalproducerat – det är några exempel på miljömedvetet beteende.Inga kommentarer: