5 maj 2009

"Se till att handla mat och souvenirer lokalt"

Källa: DN 2009-02-23

Annicka Goldhammer skriver i Dagens Nyheter om det negativa med att resa "All inclusive":

Ekonomiskt och bra för familje­sämjan – eller oansvarigt och förödande för lokala turistaktörer. Långtifrån alla är positiva till allt inkluderat-trenden.

"Sluta res all inclusive – bo lokalägt!" Det var ett av journalisten Jennie Dielemans främsta restips i samband med att hennes reportagebok "Välkommen till paradiset" kom i höstas. Med boken ville hon få resenärer och reseföretag att ta ett större etiskt ansvar. Den missionen är hon inte ensam om.
– Det talas mycket om turismens positiva effekter – att det skapar arbetstillfällen och liknande, men det förutsätter att resenärerna går utanför hotellområdet och att de lokala invånarna får ta del av turisternas pengar, säger Eléonore Elfström Fauré, verksamhetsansvarig på Fair Trade Center.
Hon är även en av de drivande krafterna bakom Schyst resande, ett nätverk som vill få resenärer mer medvetna om de sociala och ekonomiska baksidorna av turismen i världen. Enligt henne är det inte bara resor där allt ingår som skapar problem.

– Även andra charterresor kan ha samma effekt när arrangörerna gör allt för att behålla resenärerna innanför hotellområdet. Ofta har hotellen affärer där gästerna kan handla och restauranger där man exempelvis låter barnen äta gratis.
– Det är klart att det känns lockande för en barnfamilj, men jag tycker att man ska tänka efter: vill jag vara en medveten turist måste man gå utanför området och se till att handla mat och souvenirer lokalt. Jag kan förstå att man vill ha koll på kostnaderna i dessa tider, men ofta blir det inte dyrare att äta lokalt.

Inga kommentarer: