5 maj 2009

Cykelfärd genom Indien

Källa: http://www.etc.se/ 2009-01-17
Text och foto: Klara Strandberg
Artikeln kan läsas i sin helhet på ETCs hemsida via länken nedan

Journalisten Klara Strandberg skriver i en artikel på webbupplagan av tidningen ETC om ett mer klimatvänligt resande. Strandberg guidar oss på en resa till Indien med resebyrån Läs & Res.

Arton svenskar reste till Indien med Läs och res för att uppleva delstaten Kerala utan att vara en del av den negativa turismindustrin. Är konceptet ens möjligt? ETC följde med på cykling längs med den indiska landsbygdens allra guppigaste vägar.
"Klockan har precis slagit 07.00 när vi sätter oss på cyklarna för första gången. Gatorna är lunga, en motsägelse i Indien där det alltid låter. Och mycket riktigt, trots att byarna knappt vaknat upp skränar stora högtalare ut timslånga ramsor på det sydindiska språket malayalam. Det är religiösa och politiska tal. Några flickor går hand i hand mot skolan i skoluniform bestående av en punjabi suit. Det är en tunika med tillhörande byxor och sjal i matchande tyg. Vår grupp bestående av 18 svenskar trampar efter vår indiska guide vid namn Sabo på landsvägen norr om Keralas huvudstad Trivandrum (...)"
Resebyrån Läs & Res grundtanke är att ge resenärerna fördjupade kunskaper om landet de reser till och skapa turism som inte utnyttjar de fattiga ländernas beroendeställning. En kategori av resande nära Ekoturism. Men Läs och res själva är kritiska till det begreppet.
Gynnar lokalsamhället
– Eftersom våra resenärer flyger fram och tillbaka från Sverige är det svårt att tala om klimatvänlig turism. Men vi försöker självklart minska utsläppen genom att ha så lite inrikesflyg som möjligt, säger Elin Sahlin som planerade Storfamiljens resa till Kerala. Läs och res vill, förutom att ge resenärerna stor insyn i det samhälle de besöker, gynna länderna lokalt. Därför anlitar de lokala guider, låter turisterna bo hemma hos familjer och använder lokala transporter. Cyklarna köper vi till exempel i en cykelaffär i Trivandrum och skänker en vecka senare bort till bättre behövande.
– Vi gör så mycket som möjligt för att gynna lokalsamhället. Men är även noggranna med att med jämna mellanrum byta ut de byar och familjer vi besöker för att de inte ska bli beroende av oss, säger Elin Sahlin. Hon förklarar att om turismen blir ett bestående inslag i mindre samhällen skapas exploatering. Som i byar i norra Thailand, flickor med förlängda halsar, så kallade ”långhalsade” sitter på rad för att varje dag bli fotograferade av västerlänningar. När vi tar upp kamerorna har keraliterna många gånger hunnit före. De plåtar oss med sina mobilkameror och vi dem med våra. Vi vill veta allt om dem och de allt om oss. Ett ömsesidigt studerande.

Författaren Jennie Dielemans som skrivit boken "Välkommen till paradiset - reportage om tiurismindustrin" delar med sig av sina råd för ett schystare resande:
• Ät på lokala matställen.
• Dricksa istället för att pruta.
• Stöd organisationer som försöker förändra turismen till det bättre, till exempel TourismConcern eller Ecpat.
• Bo på hotell ägda av landets invånare.
• Flyg så lite som möjligt.
• Se runt omkring dig, hur har arbetarna det?
• Förutsätt inte att turistorterna ska vara anpassade efter dina behov.

Vill du resa rättvist?
Läs och res: Resebyrå som ger dig fördjupade kunskaper om landet med bokpaket och föreläsningar. Gör resor utan vinstmaximerande.
Schyst Resande: Nätverk av fackföreningar och organisationer som lyfter turismens ekonomiska och sociala baksidor för debatt och påverkan.
Greenpassport: Kan din resa bli mer klimatsmart? Greenpassport ger dig råd på vägen.
Echoway: Guide till ekoturism.
Fair Trade in Tourism South Africa: Arbetar för rättvist resande till Sydafrika.

Inga kommentarer: