15 apr. 2009

Sexturism eller semesterflört?

Text och foto: Aksel Sundström
Artikeln kan läsas i sin helhet i GP Leva 2009-04-14


Aksel Sundström, frilansjournalist skriver i sin artikel "Sexturism eller semesterflört?" i GP Leva om hur kvinnliga turister som besöker Gambia inleder relationer med fattiga killar och om hur de inte vill se sig som sexköpare.
En 50-årig kvinna från Stockholm berättar:

"Om jag träffar en man under semestern som jag bjuder ut på god mat och kanske ger presenter så handlar det ju inte alls om sexköp. Hanhar det ju svårt och jag har det bättre. Då är det väl inget fel på att dela?"

Männen däremot ger ofta en mer komplicerad bild:
"Samboujang Trawally är kritisk. Han arbetar på stranden i Cape Point, hyr ut solstolar. Själv har han haft ett förhållande med en svensk kvinna och anser att det är naivt att tro att de gambiska killarna blir kära varje vecka när det kommer nya turister.

– Alltså, jag tror att det finns många olika sorters förhållanden här på stranden. Jag vet att vissa killar gör det för pengarna. Vanligast är att de inte får betalt i kontanter och de hoppas på något på längresikt. Han förklarar att det skapats en viss livsstil bland de killar som jobbar längs stränderna, drömmen för de flesta är att hitta en kvinna som vill ta med dem till Europa.
– Charmigheten kan vara lite spelad, en roll som man tar på sig för att få kunder. Många killar tar sig ett namn som är lätt att komma ihåg förturisterna. Själv kalar sig Samboujang Trawally för Elvis och lärt sig knagglig svenska som han charmar turisterna med, får dem att stanna upp och välja just hans solstolar.
De killar som engagerar sig känslomässigt i besökande kvinnor riskerar att ångra sig, något han själv upplevt.
– Hon var här tre gånger och vi var ett par. Men så plötsligt så sa hon på telefon från Sverige att vi inte skulle ses mer. Sedan dess har jag inte sett henne. Kvinnan som Samboujang Trawally berättar om kom från en mindre ort utanför Göteborg och var nära 40 år. Själv är han lite över 30. Idag tycker han att det värsta var att hans stolthet försvann. Han kände sig beroende av henne och sedan utnyttjad.
– Jag antar att hon ångrade sig när det inte var spännande längre. Hon hade lovat att jag skulle flytta med henne till Sverige och jag hade berättat för hela min släkt att jag skulle dit. Men så blev det inte. Hon är kvar i Sverige och jag är kvar här på stranden."

Inga kommentarer: