6 okt. 2008

Vem tjänar mest på verksamheten?

Källa: Afrikagrupperna, tidskriften Södra Afrika nr 9-10 2003 - Turism på gott och ont
Text: Annika Forsberg, Langa Johannesburg


Sydafrika har i terrorismens tidevarv kommit att framstå som en exotisk men ändå säker destination för allt fler turister.

Landet har på senare tid även seglat upp som en av världens 50 ledande konfensarrangörer vilket ger runt 20 miljarder rand till rikets BNP.
Enligt siffror från industridepartementet skapar var åttonde turist ett nytt arbetstillfälle. Men det handlar främst om lågbetalda jobb inom servicenäringen, och många frågar sig nu vilka det är som tar hem jackpotten?

- En minoritet av redan etablerade företagare, svarar Angela Conway, chef för landsbygdsorganisation SCLC i George längs Sydafrikas välbesökta trädgårdsrutt. Ibland kan turismen till och med ha negativa effekter för de fattiga då den försämrat deras möjligheter att få tillgång till odlingsbar mark - som nu öronmärks för byggandet av nya hotellkomplex och vildmarksparker, fortsätter hon.

För två år sedan infördes en enprocentig skatt på hotellboende och tanken är att man med hjälp av dessa medel ska stödja en framväxande gräsrotsturism. I runda tal handlar det om omkring 160 miljoner kronor om året, en siffra som ibland kritiseras som alltför blygsam.

Inga kommentarer: