2 jan. 2009

Dags att resa schyst

Foto: Shahab Salehi
Publicerad: GP 3 november 2008
Dagens ledare i Göteborgsposten skriver att turistindustrin har baksidor vi måste börja ta större ansvar för. Usla villkor på hotell, prostitution och miljöförstöring.

Timida svenskar förvandlas stundtals till tvättäkta svin på semestern. Vissa skränar och skräpar ned, sätter sig på servitrisen - eller i värsta fall sätter på henne. För det är ju ingen hemlighet att prostitution är ett utbrett problem på populära resmål i exempelvis Thailand. I förra veckan kom en tankeväckande rapport med titeln "gästarbetare i paradiset". Den beskriver den svenska turismens sociala konsekvenser på resmålet. Som att såväl vuxna som minderåriga gästarbetare får slava på Thailändska hotellbyggen för löner långt under värdlandets miniminivåer.

Att lokal arbetslagstiftning och försök att förbjuda exempelvis prostitution sätts ut spel är inte bara ett problem för den nation vi reser till. Det är ett problem som även angår turisterna. Att vi sopsorterar hemma, kör miljöbil och har kämpat till oss tillfredsställande arbetsrättsliga regler ger oss inte rätt att koppla av på semestern genom att ge blanka katten i allt som sker omkring oss på semesterorten.

Ett bra sätt, vid sidan av att försöka bete sig som folk - inte fä, är att börja ställa högre krav på researrangörerna. Jättar som Fritidsresor, Ving och Apollo, som i flera fall i sin tur ingår i ännu större resekoncerner, har makt att påverka mycket. Enligt gästarbetarrapporten, från Swedwatch och Fair Trade Center, har inget av nämnda bolag antagit några uppförandekoder om att internationella konventioner om anställdas rättigheter skall följas.

- Det är klart att vi kan bli bättre på att följa upp att kraven verkligen efterlevs. Om våra kunder vill kunde det kanske vara möjligt att införa etisk märkning, svarade Magdalena Öhrn, informationschef på Ving i DN i onsdags.

Vid sidan av barnfritt eller barnvänligt, fridfullt eller livat, kan vi börja tänka i andra termer. Hellre än "inklusive allt" varför inte ta chansen att uppleva de lokala näringsställena och komplettera med önskemål om "exklusive utnyttjande" .

SVT-programmet Korrespondenterna har skildrat hur turister trängs med utrotningshotade sköldpaddor på stränder på grekiska ön Zakynthos och hur ryggsäcksluffare flummar runt och knarkar i Laos. Båda dess turistfenomen skapar problem för djur och människor, problem vi inte bör avfärda med axelryckningar och kommentarer om att "ta seden dit man kommer". Vissa "seder" är helt enkelt skapade av turismen, inte lokalbefolkningen. I samband med årets resemässa (TUR-mässan) i Göteborg lanserades projektet schyst resande, av bland andra Svenska kyrkan, barnrättsorganisationen Ecpat och flera fackföreningar. Syftet är att bilda opinion för en mer ansvarstagande turism, något som blir mer och mer aktuellt eftersom resenäringen växer.

Att kika på resetipsen för hemsidan för schyst resande är lika vettigt som att köpa guideböcker och reseparlörer. Den växande turismen är i mångt och mycket en god sida av den pågående globaliseringen. Och lika mycket som vi vill ha turister till Sverige och Göteborg vill andra länder locka oss. Men dess baksidor bör vi ta på större allvar. Turismens verkan får inte bli lik en tsunami i slow motion.

Inga kommentarer: