29 dec. 2008

Semestra grönt
Ta med dig miljötänket också på semestern – till fritidshuset, fritidsbåten, husvagnen, och på utlandsresan. Här följer några bra tips för dig som vill turista miljövänligt.

Ekoturism – varsam turism i naturen
Ekoturism kan vara ett sätt att minska miljöbelastningen, den hjälper dessutom till att rädda hotade miljöer. Dagens turister önskar vägledning ut i naturen. För att då skydda naturen och se till lokalbefolkningens välbefinnande är ekoturism ett ansvarsfullt sätt att resa. Sådan varsam turism kan också skapa stöd till att naturen skyddas.

Kvalitetsmärkningen Naturens Bästa
Ekoturismföreningen har i samarbete med Naturskyddsföreningen och VisitSweden arbetat fram en kvalitetsmärkning av turism. Märkningen hjälper dig att hitta till Sveriges finaste resor från arrangörer av ekoturism. Läs vidare på deras webbplats och hitta det som passar dig bäst.

Svanenmärkta hotell och vandrarhem
Det finns över hundra svanenmärkta hotell och vandrarhem i Sverige, både kända stora hotell som Scandic och Grand Hotell, men också mindre och billigare boende.

Tågcharter till Europa
Transporterna stod i början av 2000-talet för 75 procent av turismens luftföroreningar. Därför är det ett viktigt att hitta bättre sätt att resa och nya resvanor. Stora resebolag som Ving och Fritidsresor har satsat stort på tågcharter och kommer att fortsätta med nya resmål. Visserligen tar resan längre tid, men det blir en upplevelse i sig med nya bekantskaper, gemenskap i restaurangvagnen och föränderligt landskap utanför fönstret. Till några länder i Europa; som England och Tyskland kan man dessutom ta sig med båt istället för att flyga.

Världen utanför Europa
I snart trettio år har resebyrån Res och Läs anordnat resor med ekologiskt och ekonomiskt ansvarstagande. Pengar går ej till importerad lyx, utan stannar i landet, hos vanliga människor. En del av överskottet går till ideella ändamål i länderna.

Att tänka på när du reser:
 • Om använder dig av en resebyrå, fråga efter miljöpolicy och resor med hänsyn till miljö.
 • Välj tåg framför flyg, om alternativ inte finns till flyg, res hellre en lång resa än flera
  korta.
 • Väl framme, välj lokaltrafiken eller cykel om det är ett alternativ.
 • Under högsäsong är det hårt tryck på turistområdens resurs, försök därför att boka din resa under lågsäsong.
 • Handla lokalt, välj närproducerad mat.
 • Vid val av aktiviteter på resan, välj de lokala företagen hellre än de internationella, så gynnar du ortens ekonomi.
 • Ät eller köp inte utrotningshotade arter, undvik oetiska köp
 • Vatten har blivit en bristvara i många länder, så var sparsam.
 • Respektera lokalbefolkningen, ta seden dit du kommer.

Inga kommentarer: