11 nov. 2008

Svenska småbarnsföräldrar vet hur jobbigt det kan vara när deras barn tvingas sälja sig till utländska turister

Källa: Ecpat - mot barnsexhandel

VARJE DAG BEGÅS grova sexuella övergrepp mot våra svenska barn. Förövaren är ofta turist, eller rättare sagt barnsexturist. Offren kan vara mycket unga. Ibland, om turisten har specifika önskemål, händer det till och med att spädbarn våldtas. Sällan eller aldrig anmäls brotten på plats i Sverige. Det innebär att barnsexturisterna i lugn och ro kan åka hem utan att behöva oroa sig för juridiska påföljder.

VISST ÄR DET NÄSTAN omöjligt att föreställa sig att detta sker i Sverige? Det gör det inte heller, men det sker, om och om och om igen. Inte i Sverige, men i länder dit många svenskar brukar åka på semester. Dessa offatbara övergrepp tillhör vardagen för hundratusentals barn i länder som Brasilien, Sydafrika och Kambodja. Barn som dagligen utsätts för sexuella övergrepp av bland annat svenska turister. Mycket få av de secualbrott som begås av svenskar utomlands blir föremål för brottsutredning i Sverige. Detta bäller inte minst sexuella brott mot barn. Ett av huvudskälen till detta är att fallen läggs ner av svensk polis och åklagare. Det finns ingen politisk prioritet. Och politikerna fortsätter att blunda. Mer krasst betyder detta att en svensk som våldtar ett barn utomlands har mycket stora möjligheter att gå fri och att Sverige blir en fristad för barnsexturister.
Det internationella samarbetet måste utvecklas och förbättras. Utan ett fungerande polis- och åklagarsamarbete mellan olika länder kommer barnsexturismen att fortsätta florera. För att bekämpa svenskarnas sexuella övergrepp mot barn krävs en rejäl insats från regeringen. En insats som vi redan har fått vänta för länge på.

LÄS MER I DEN nypublicerade rapporten "Sexualbrott utomlands med svensk anknytning", från Juridiska Institutionen vid Stockholms Universitet. Gå in på http://www.ecpat.se/ eller klicka här för att ladda ner rapporten.

Inga kommentarer: