13 nov. 2008

Packat & Klart reser klimatsmart till Kroatien

Källa: www.svt.se
Text: Packat & Klart
.
Dags igen för en charterresa till Medelhavet. Packat & Klarts Anders Rosén packar resväskan och beger sig till flyg.... förlåt, till tåget. Han ska nämligen resa miljövänligt! Målet är Kroatien, sättet att resa är tågcharter.

Tågchartern etablerades för bara några år sen som ett alternativ till flyget. Resformen lockar framför allt de som vill välja ett miljövänligare alternativ än flyget, göra en lite annorlunda resa där man ser mer på fram- och tillbakavägarna och även flygrädda.
Resebranschen försöker bidra med bl.a. miljövänliga hotell, modernare plan som är mindre miljöbelastande än äldre modeller och så nu, tågcharter. Både Fritidsresor och Ving uppger att intresset för tågcharter ökar starkt och resformen kommer troligen att utvecklas ytterligare. Att flyga charter istället för reguljärt är också miljövänligare; planen är fulla och man gör färre eller inga stopp. Ändå känner resebranschen väldigt litet tryck från resenärerna att hitta miljövänliga alternativ. När det kommer till semester verkar folk vilja checka ut från sopsortering, kravmärkning och annat miljötänk.


Hela tågresan genom Europa, från Stockholm till Porec med buss- och båtsträckor inkluderade, innebär utsläpp av 160 kilo växthusgaser. Om Anders i stället hade tagit charterflyg, skulle mängden man släppt ut varit 450 kilo. Anders resa släpper alltså bara ut en tredjedel av vad en flygresa skulle ha gjort. Det han nu har sparat i utsläpp motsvaras av körning med en vanlig bil i 600 mil.När världsmedborgaren i snitt förbrukar 160 kilo växthusgaser genom flyget på ett år, står den genomsnittlige svensken för 700 kilo just på grund av sitt flygande. Det största problemet är dock att flygutsläppen ökar. Om flyget fortsätter som nu fördubblas utsläppen på drygt 20 år. Samtidigt säger FN:s klimatprogram att världens koldioxidutsläpp i stället måste halveras på samma tid.

Miljövänligt i varierande grad

Ja tåg är ju miljövänligt, men inte lika mycket överallt... Tågresan ner genom Sverige orsakar väldigt lite utsläpp, nästan inga alls faktiskt. Men så åkte Anders färja mellan Trelleborg och Sassnitz, och den drar upp utsläppsnivån ordentligt. Och tågresan genom Tyskland medför betydligt mer utsläpp än i Sverige, på grund av att elen där ofta kommer från koleldade kraftverk. Tyska tåg släpper ut mer än moderna bussar, men fortfarande mycket mindre än flyget. I Österrike är tågen betydligt miljövänligare igen. Mindre utsläpp än på den sista sträckan med buss ner till Porec.

Men om man nu skulle vilja flyga med lite bättre samvete genom att hålla ner sina utsläpp hemma i vardagslivet för att, så att säga, spara ihop till en flygresa, hur gör man då?Vi tar exemplet Thailand och en direktcharter dit. Utsläppen från den flygningen motsvaras ungefär av 1.000 mils körning med en vanlig bil, eller eldning i en normal oljepanna under tre månader. Och den som avstår importerat nötkött under två-tre år, och i stället äter vegetariskt, har också sparat in utsläpp motsvarande sin thailandsflygning.

Istrien

Istrien är berömt för sina vackra klippstränder och sin vackra natur. Det är ett grönt och böljande landskap med många små, gemytliga byar. Uppskattad är också maten i Istrien som till stor del grundas på lokala specialitéer. Vinet och olivoljan håller hög klass. De små gårdarna utvecklas nu också mycket positivt efter självständigheten och framväxten av s k agroturism, något som Anders Rosén ägnar sig åt under sin kroatiska resa.
För att fortsätta i miljövänlig anda tar han cykeln när han ger sig ut på upptäcktsfärd bland gårdarna. Unders sin utflykt stannar han till vid ett stort fält fullt av doftande lavendel. Familjen Oklans lavendelgård är en av många små gårdar som lever vidare tack vare turisterna. Nästan alla köper med sig lavendel från Istrien.
Även familjen Tikel klarar sin gård tack vare turismen. Förutom gårdens vinodling hyr man ut lägenheter och serverar gårdens produkter i restaurangen.

Framtidens resande

Men hur kommer det att se ut framöver då? Svante Axelsson, Generalsekreterare i Naturskyddsföreningen, tror att resandet kommer att förändras. Det kommer att bli dyrare. Man reser kanske inte lika ofta och spenderar förmodligen längre tid på resmålet. Sen kommer nog statusbilden att förändras. Det blir hög status att resa klimatsmart och "skämmigt" att resa på ett miljöovänligt sätt. Jonas Åkerman, Transportforskare på KTH instämmer och menar att vi kommer att få välja resor på närmre håll, dit vi kan resa med tåg. För att vända resandet åt det positiva hållet igen kan konsumenterna välja miljövänligare resmål. Men även politikerna har en viktig roll. De måste använda rätt styrmedel, tex. sätta in koldioxidskatt och moms på flygbränsle, menar Åkerman.

Men det är kanske orimligt att vi skall ha dåligt samvete för att vi reser? Det ligger i den mänskliga naturen att förflytta sig, upptäcka och utforska ny mark. Resandet har så många positiva sidor. Det har skapat förståelse, byggt broar och gett försörjning för folk på resmålen. Det är nog helt enkelt så att vi alla måste ta ansvar, tänka till och ta vara på resandets nya möjligheter...

Inga kommentarer: