14 nov. 2008

Gröna resmål ökar

I Costa Rica finns flera ekohotell och Lapa Rios Ecolodge är ett av dem. Här har man använt sig av lokala material och är duktiga på återvinning och har energieffektiv luftkonditionering.

Foto: Lapa Rios Ecolodge
Källa: Metro - 14 november 2008
Text: Johanna Engman

I Costa Rica finns flera ekohotell och Lapa Rios Ecolodge är ett av dem. Här har man använt sig av lokala material och är duktiga på återvinning och har energieffektiv luftkonditionering. Kläder, mat och inredning – ekotrenden växer överallt och även inom resebranschen. Fler och fler reseföretag satsar på gröna resor och miljövänliga boendealternativ.

– Jag har märkt att efterfrågan ökar. Det tog skruv med Al Gore och hela klimat-debatten, säger Dan Jonasson, generalsekreterare på Ekoturismföreningen som miljöcertifierar företag med ”Naturens bästa”.

Fritidsresor lanserade den miljövänliga tågchartern för några år sedan och utvecklingen har gått spikrakt uppåt från 80 resor första sommaren till 5 000 i somras.

– Min personliga vision är att var femte resa till Medelhavet ska gå med tågcharter, säger Lottie Knutson, informationsansvarig på Fritidsresor.

Samtidigt jobbar Fritidsresor med att miljöcertifiera sina flyg och flera hotell, för att möta resenärers önskemål. Apollo är inne på samma spår.

– Vi har lanserat 16 nya gröna hotell i Thailand, Cypern och Kanarieöarna bland annat, som har en erkänd miljöcertifiering som kontrolleras utifrån, säger Kajsa Moström, pressansvarig på Apollo.

Några direkta miljöpaket finns inte hos charterbolagen i dag, utan väljer du charter är det i sig bättre än reguljära flyg och att du hoppar runt på din semester, enligt Lottie Knutson.

– Vi har sett att det får en lägre miljöpåverkan med stora anläggningar och chartrade plan som fyller platserna bättre än reguljära.

Ekoturismföreningen är egentligen charterbolagens raka motsats.

– Vi lär företag att inte skapa massturism med förstörelse. När vi började sa svenska reseföretag att ekoturism är tråkigt – vi tittar på hur kul är, säger Dan Jonasson.

Do's and dont's på din ekoresa

• Skippa ”all inclusive” – det missgynnar den lokala befolkningen som går miste om restaurangbesök med mera.
• Skippa mellanlandningarna, ta ett direktflyg.
• Ta helst tåget – det är mycket miljövänligare än flyg.
• Chartrade plan är i regel mer välfyllda än reguljära flygningar.
• Källsortera även på semestern.
• Handla lokalproducerad mat.
• Pruta inte onödigt mycket.
• Spara på vattnet när du duschar och borstar tänderna.
• Låt inte dina lakan och handdukar bytas varje dag.
• Spara på energin och stäng av tv:n, luftkonditioneringen och släck lampor

Inga kommentarer: