31 okt. 2008

Ekoturism - mer än en grön trend

Källa: SVT - Korrespondenternas blogg
Text: Erika Christensson, webbredaktör SVT Korrespondenterna
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=98355&a=1292341&lid=puff_1293015&lpos=extra_6
Foto: Anna Riberth

Ekoturism är ett ord på modet. Det är inne att resa grönt. Men ekoturism handlar om mer än att värna om miljön.

Det finns ingen internationell standard för vad som får kallas en ekoresa, men The International Ecotourism Society, TIES, definierar ekoturism som "Ansvarsfullt resande till naturliga miljöer som värnar om miljön och förbättrar levnadsstandarden för lokalbefolkningen". Som världens första organisation för ekoturism skapades TIES 1990.

Utifrån The 2002 Cape Town Declaration on Responsible Tourism in Destinations, definieras ekoturism med följande sex principer:


1. Minimera påverkan på resmålet.
2. Bidra aktivt till natur- och kulturskydd.
3. Skapa positiva upplevelser för både besökare och värdar.
4. Bidra till en direkt och hållbar ekonomisk vinning för det lokala resmålet.
5. Bidra till ekonomisk vinning och självbestämmande åt lokalbefolkningen.
6. Ta hänsyn till landets politiska, miljömässiga och sociala klimat.

"Om turism var ett land, så skulle det ha
världens andra största ekonomi"

Den globala rese- och turistindustrin är världens största affärssektor med ansvar för mer än 230 miljoner jobb. Om turism var ett land, så skulle det ha världens andra största ekonomi, bara passerat av USA.

Sedan 1990 har ekoturismen vuxit med 20-34 procent per år (2004 växte den tre gånger så fort som den totala turistindustrin).

I 150 länder världen över är turismen en av de fem viktigaste exportmarknaderna (den viktigaste i 60 av dessa). För världens 40 fattigaste länder är turism den näst största exportkällan efter olja. En jämförelse visar att 80 procent av pengarna från all-inclusive-resenärers resor går till flygbolag, hotell och andra internationella företag. Från ekoturisters resande kan ibland så mycket som 95 procent av pengarna gå direkt in i den lokala ekonomin.

"En 18-håls golfbana kräver nästan 2 miljoner liter vatten varje dag"

Av de 109 länder med korallrev så har 90 fått sina rev förstörda av kryssningsfartygens ankare och avloppsvatten, av turister som bryter av delar av korallerna och av länsningar för försäljning till turister. Kryssningsfartyg i Karibien beräknas varje år producera mer än 70 000 ton skräp.

En genomsnittlig 18-håls golfbana kräver minst 525 000 gallons (nästan 2 miljoner liter) vatten varje dag - tillräckligt för att tillfredställa behovet för 100 malaysiska bönder.


I Sverige står Svenska ekoturismföreningen, Visit Sweden och Naturskyddsföreningen bakom kvalitetsmärkningen "Naturens bästa". Drygt 70 arrangörer i Sverige är godkända enligt Naturens Bästa. För att en researrangör ska få kvalitetsstämpeln måste all dess verksamhet miljöanpassas. I tillägg ska arrangören uppfylla flera krav på kunnande och kompetens, hur man gynnar den lokala ekonomin, kvalitet och trygghet på resan.

"Låt researrangörer veta att du är en ansvarstagande konsument"


Att göra genomtänkta val innan och under resan är något av det viktigaste man kan göra för att vara en ansvarsfull resenär. Med lite planering kan man öka kvaliteten på resan och samtidigt göra skillnad för de platser och människor man besöker. Här är fem sätt att planera för en ekologisk resa:

1. Surfa på webben efter hemsidor som är specialisierade på ansvarsfullt resande, ekoturism och alternativt resande.

2. Läs guideböcker och välj dem som innehåller information om destinationens miljömässiga, sociala och politiska frågor. Läs böckerna innan du bokar.

3. Ring eller mejla researrangörer med direkt kunskap om resmålet du funderar på att besöka. Kolla hemsidorna för alla ställen du ska bo på.

4. Ställ frågor. Låt researrangörer och hotell veta att du är en ansvarstagande konsument. Innan du bokar, fråga dem om deras sociala och miljömässiga policys. Till exempel: Vad har ni för miljöpolicy? Hur många procent av era anställda är lokala invånare? Stödjer ni några projekt för att stärka det lokala samhället?

5. Gör förståndiga val. Är företagen certifierade? Är de bedömda utifrån sitt sätt att arbeta ekologiskt? Har de vunnit några eko-utmärkelser?


Erika Christensson, webbredaktör SVT Korrespondenterna

Källor: www.naturensbasta.se, www.ecotourism.org, Fact sheet, the global ecotourism, 2005 (TIES).

1 kommentar:

Amanda sa...

Bra Blogg! :)