10 juli 2008

Den gyllene stranden

Källa: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=81516&a=1036897

I en dal vid en vacker strand i södra Indien finns en liten by. Filmaren Hasse Wester kom dit av en slump och blev god vän med jordbrukaren Maneshwara. I denna personligt berättade film får tittarna följa byns möte med turister från västvärlden och Hasses vänskap med Maneshwara under en period av 20 år.

För 20 år sedan fanns ingen bilväg till byn och ingen elektricitet. Jordbrukarna levde i enkla lerhyddor med halmtak. Hasse flyttade in i en hydda och bodde där i drygt ett år. Varje dag kom Maneshwara, som då var i 25-årsåldern, och hälsade på. Hasse pekade på olika saker och Maneshwara sa vad de heter på hans språk.

När de till slut kunde tala med varandra frågade Maneshwara om det stämmer att jorden är rund, och om det finns stjärnor i Hasses land också? I dag 20 år senare finns både skola och elektricitet och dalen har invaderats av västerländska turister som solar topless på stranden och röker hasch i skuggan av palmerna. Livet i dalen har förändrats radikalt. Affärsmän från staden köper mark av jordbrukarna och bygger caféer och rum till turisterna.

Maneshwara har byggt ett café, tjänat pengar och förverkligat sin högsta dröm, ett eget stenhus med tegeltak. Dalens familjer har fått det materiellt bättre tack vare turistnäringen, men förändringen har också inneburit problem. Osämja och osäkerhet har spritt sig bland familjerna i konkurrensen om turisternas pengar. Nästan ingen brukar jorden längre. Förut träffades familjerna ofta och hade fester och spelade trummor, men nu kommer inga till festerna och trummorna står oanvända.Tittarna får ta del av den dramatiska förändring som dalen och dess innevånare har genomgått och fortfarande genomgår. Filmen skildrar vänskapen mellan Hasse och Maneshwara och hur de påverkar varandras liv. I slutet av filmen är Maneshwara i medelåldern och hans barn går i skolan och vill bli ingenjörer.

- Förr kunde man se Gud gå över stranden, säger en av jordbrukarna. Man kunde se ett guldgult sken. Idag ser man inte Gud längre. Han får inte plats på stranden.

Inga kommentarer: